Planetskötare

frilufsa-4262

Planetskötare på väg! Vilket härligt och bra ord för att ta hand om miljön, planetskötare, ja det är perfekt! Vi satsade på Påarpsviken.

frilufsa-4272

Här finns det skräp att samla upp och då gör vi det.

frilufsa-4311

Arvid blir badsugen i vanlig ordning.

frilufsa-4379

Brrrrr!

frilufsa-4408

Plast bryts inte ned så lätt utan blir bara mindre och mindre partiklar som förstör våra hav och de djur som lever där.

frilufsa-4421

Mera fynd!

frilufsa-4435

En och en halv påse med skräp fick vi ihop på denna sträckan.

frilufsa-4450

Sötaste planetskötaren som jag vet!

Dåliga fågelholkar från Granngården

2015-12-01 12.19.33

Var inne på Granngården för att fylla på med fågelfrö och såklart så spanade jag in deras holksortiment och det är nog lite av det sämsta jag har sett. Kolla in stålplåten man har klätt in ingångshålet med? Man blir nästan förbannad, hur dåligt kan det bli?

2015-12-01 12.19.53

En ogradad 1 mm sylvass plåt med graderna kvar. Här ska fågeln landa 1000 tals gånger under en sommar. Det är ju inte bara att plåten har hamnat fel, man har ju avsiktligt borrat ett stort hål i träet. Plåt som skydd för hålet är inte bra i något fall då det blir en glipa där fågeln lätt kan fastna med en tå och slita av den. Att sedan holken är gjord gummiträ och har transporterats hit är ju inte heller på pluskontot. Så varning för dessa fågelholkar. Ska skriva till Granngården imorgon och fråga hur man kan köpa in dessa holkar.

2015-12-01 12.20.50

Holk nummer 2 från samma firma är inte särskilt bra den heller. När fågeln ska lämna boet så tar den sats och fäller ut vingarna, men det går ju inte om holken har denna formen. Dumt!

2015-12-01 12.46.07

Detta är Julas bidrag till dåliga holkar, alltså taket sitter ju helt löst, det kommer ju blåsa av. Om taket mot all förmodan skulle sitta kvar ett tag så regnar det in då bakstycket är på insidan holken. Sedan är sittpinne bara till för att predatorer ska kunna sitta på den och nå ner och plocka upp fågelungar.

_I0A0366 Nu är det många fåglar som får ut sina ungar och det är härligt att vara fågelskådare då det är fullt med liv i markerna. Fotograferade Rödstjärtar häromdagen och här är en bild på en unge. Ungen har något bakom ögat såg jag och jag anade att det säkert var en fästing. Nu väl hemma så syns det tydligt om man förstorar upp bilden litegrann att det är just en fästing. Inte lätt för fågeln att bli av med den i nuläget, blir nog till o vänta till den faller bort själv.

_I0A0366-2

www.naturfilm.se

one.com naturfilm.se

En bra och en dålig nyhet idag! För det första så inleds Vargjakten i Sverige idag och det tycker jag förstås är djupt olyckligt. Men som jag skrev tidigare så var det väntat!

En kul grej är att jag har köpt domänen www.naturfilm.se, den domänen har jag varit sugen på länge. Den har varit till salu för ett gäng tusenlappar men det har varit för mycket för mej. Men för ett par månader sedan så såg jag att den var uppsagd, satte in ett larm i telefonen och klockan 4:00 idag så väntade jag på att den skulle kunna bli ledig och det blev den. Har en liten dröm kring den och så får man se vad det blir. Men ett nytt projekt är startat, men det dröjer ett par veckor innan där kommer finnas något av värde.

IMG_8485

Att förändra sådant som går.

IMG_8798

Tänker lite på mitt förra inlägg och kör ett till på samma tema. Varje år så är det samma visa med klagomål på Råkor, och Kajor i stan och det vet jag för det får ofta ett uppslag i lokalpressen. Jag håller på med en film om Råkorna i stan och jag lovar, det är dö spännande att följa deras förehavande. En av deras boplatser är i en alle med fyra filer trafik, 2 på varje sida om den 2 meter breda gräsytan som hyser de 5 träden. På sidorna boende och jag vet inte om det har kommit klagomål från just dessa men ändå. Vad jag vet är att ljudet från de 10 råkbona har inte en chans att skapa ljud som tillnärmelsevis överöstar biltrafiken. Fina scener blir det när rödljuset slår om från grönt till rött och röken från avgaserna skapar rök så att hjulen nästan döljs från bakomvarande bil.

Grejen tror jag är att ingen skulle ju ens komma på tanken att vi borde nog förbjuda biltrafiken på Laholmsvägen för den stör! Men Råkorna stör så de borde bort, ett samtal till miljö och hälsa är ju lätt att ringa.

IMG_8884
Vackra Kråkor som ser ut att riktigt njuta av solen.

[fbshare type=”button” width=”100″] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Andra arbetsdagen

IMG_4191

Har ingenting med bilderna att göra, utan får mer vara ses som inspiration. Idag när jag vaknade så såg jag hur gässen drog mot havet, har tidigare tänkt att de ligger på havet på natten och flyger inåt land på morgonen för att beta gräs och leta efter spillsäd. Kan vara så att de blev störda på något sätt och fick ge sej av igen. Träffade en jägare häromdagen i Hylteskogarna och just jägare gör mej alltid förbryllad. Snacket handlar alltid om antalet djur, kan handla om Ekorrar eller Rådjur eller annat och lösningen är alltid att man ska skjuta av antingen det ena eller andra. Jägaren berättade att det är så himla ont om Rådjur nu. För sköt vi ett 30 tal på dessa marker.

Jag svarade innan PA hade avslutat sin mening.

-Säg nu bara inte att det är för många Lokatter i Hylteskogarna som är orsaken?

Fick inget svar men PA fortsatte, i år har vi bara skjutit 1 Rådjur.

– Sa du inte precis att det var ont om Rådjur varför sköt ni då 1  till och kanske det enda?

Inget svar!

Jag förstår ingenting av jägarsnack, och det irriterar mej ständigt!

IMG_6995
En vacker älg som kommer fram på kvällen till myren.

Det finns ett visst hopp om att det inte blir någon jakt på den utrotningshotade svenska vargen. Hoppas, men det är nog dessvärre bara tillfälligt i så fall.

Fakta

Antal vargar i Sverige 2014: 350-400 vargar.

Hotkategori enligt Artdatabanken: Starkt hotad

Hot mot vargen: Inavelseffekter, illegal jakt, negativa attityder och alltför omfattande legal jakt, trafik. Omkring 50 vargar om året dödas i Sverige, framförallt genom skyddsjakt. Utöver det sker en omfattande illegal jakt.

Källa: Svenska rovdjursföreningen och WWF Världsnaturfonden

Att markägare är så oföretagsamma att man inte istället ser en massa olika förtjänstmöjligheter i vargens och de 4a storas spår är en gåta. Det borde vara en ynnest att få ha varg på sina marker!

 [fbshare type=”button” width=”100″] [fbshare type=”button” width=”100″]

En vanlig ledig dag!

IMG_8991

Återigen en gammal bild men så får det bli ibland. En Gråhäger från Trönninge ängar, söder om Halmstad.
Dagen består av att beta av en del passande dåligtväderattgörasaker vilket är: lagat en punktering på Millas cykel, badat i badhuset i Laholm med lilla familjen, läst bok, funderat på ett projekt, Lyssnat på Klum på P1 vinter
Imorgon är det utlovat lite sol och det ser jag fram emot.
Annars är man ju beklämd över vetskapen att det i år med all tydlighet blir den största vargjakten i modern tid. WWF är kritiska, Snf är kritiska, filmare och fotografer på Svd opinion. Hur rimligt känns det att ställa krav på andra länder i viktiga naturfrågor när vi själva hanterar våra inhemska arter på detta viset? Skjut inte flyttfåglar på Malta som exempel.

Man kan ju hoppas att människor får ökad förståelse och känsla av ansvar för vår tid och de varelser som lever här och såklart finns de för sin egen skull och inte för vår skull och såklart har vargen ett tveklöst existens berättigande.

Några dagar kvar av ledigheten, kan kanske bli en tur till Strömstarebäcken, men då vill jag nog ha vinterväder.
Men om 2 veckor händer kanske något som jag har längtat efter ett tag, vågar inte säga något ännu men om det går vägen så är jag laddad och kommer såklart att presentera mitt lilla projekt här på bloggen 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...