En masonitkoja i skogen!

img_7297-2

 

För 20 år sedan så lånade jag boken ”Med kameran i Naturen” för första gången av den Finske naturfotografen Hannu Hautala på Hyltebruks bibliotek. Boken fängslade mig och sen dess har jag många gånger bläddrat igenom detta mästerverk. Bilderna är tagna med känsla och visar ofta lika mycket av fåglarnas miljö som av fågeln själv. Vad har det här med en masonitkoja i skogen att göra kan man ju undra?Jo det finns en grej med det här som är intressant, nämligen att naturen och dess invånare har ett värde som är värt mer än vad själva marken och dess träd omvandlat till virke har. I Finland har man under en lång tid utvecklat det här med Björnskådning tex. Populärt, och för markägaren i många fall ett levebröd. I de här sammanhangen värderar man en Varg som ibland har vägarna förbi vid en masonitkoja till 2 miljoner i turism pengar. Inom fågelfotografering finns en växande verksamhet, tänker då på alla som har köpt och läst Brutus Östlings nya fantastiska bok ”Kaxiga fåglar” och själva håller på lite med naturfotografering borde undra hur kan den här killen göra sådana böcker på bara några månader? Brutus har gjort en del av sina bilder vid sådana här platser, iordningsställda för fågelskådning och fågelfotografering.

Här är några länkar till hyr gömslen.

Lassi Rautainen, kompis till Hannu Hautala, Björn skådning – http://www.articmedia.fi

Ungerns årets Naturfotograf några gånger – http://hidephotography.com/

Norge,  Örnar mm – http://www.northernbirding.com

Annars går det ju lika bra att dra på gummistövlarna och med en kikare på magen att ströva runt och bara njuta. Säkert mest ekologiskt hållbart dessutom, men det ena utesluter ju inte det andra, och inom vissa kretsar hade det inte skadat med en ökad förståelse och då kanske pengar kan göra skillnad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...