Till minne av Rapa, en Björnhona i Rapadalen

dsc3099

I julhelgen gick filmen till minne av Rapa, en film om den första radiomärkta Björnen som höll till på sluttningarna i Rapadalen. En fin film om ett fantastiskt djur som man tack vare radiomärkning har kunnat följa. Rapa ingick i Skandinaviska björnprojektet och var en viktig pusselbit. Sarek är Europas sista vildmark och en Nationalpark, vilket är det starkaste skydd man kan ge ett naturområde i Sverige.

Nationalparken inrättades 1909 för att ge skydd åt den alldeles unika natur och dess invånare. I mitten av 1900 talet var Björnen näst intill utrotad och fanns koncentrerad till 2 områden, Sarek var det ena området och Sonfjällets Natinalpark var det andra. På namnet till filmen som är gjord av Hans Östbom och Dag Jonzon anar man hur det kommer att sluta, och ska man vara pessimist så är det väl antagligen ett tecken på hur svårt det kommer att vara i framtiden för våra de 4 stora och deras existens i samklang med det femte stora rovdjuret människan. Man vet att Rapa har fött 16 ungar bara en finns i livet idag, Tielma. Som en röd tråd finns ett samband, sändar signalen försvinner man hittar varken Björn eller halsband. Detta sker alltså i Sareks Nationalpark och i dess omgivningar.

Filmarnas debatt inlägg – http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=868061

Länsstyrelsen i Norrbotten svarar – http://www.bd.lst.se/default.aspx?propID=10011375

Här kan man köpa filmen – http://www.dellarte.tv/

 

0079_rj

Utsikt ner i Rapadalen från Skierfe. Denna bilden + den ovan Foto: Lars Nilsson

0555_rt161

Aktse, med Skierfe till Höger och Nammatj i mitten, resten bara glada vandrare. Lars som nummer 3.

0556_rt162

Killen pekar in i Rapadalen, i väntan på  båttransport över Laidaure.

0058_rj1

Självporträtt, kikarspaning in i Rapadalen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...